Back to Top

De geschiedenis van de Avondvierdaagse Cuijk

De Avondvierdaagse van Cuijk is een jaarlijks wandelevenement dat al sinds 1978 wordt georganiseerd door verschillende vrijwilligers. Het doel van de Avondvierdaagse is om een sportieve en gezellige activiteit te bieden voor scholieren, leraren en andere wandelliefhebbers. De Avondvierdaagse vindt plaats in de week voor de Cuijkse kermis, die op vrijdagavond wordt geopend met een feestelijke intocht van de wandelaars.

 

De geschiedenis van de Avondvierdaagse van Cuijk begon in 1978, toen de Wami’s besloten om een eigen Avondvierdaagse te organiseren. Zij wilden zo een ongedwongen en sportieve kennismaking met leerlingen en leraren van de scholen mogelijk maken. De eerste Avondvierdaagse had een deelnemersaantal van 1680 over twee afstanden: 5 en 10 kilometer. Dit was mede te danken aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en veel sportieve volwassenen deelnemers.

 

In 1980 bereikte het evenement een recordaantal van 2200 deelnemers. Vanaf de 6e editie in 1983 werd er ook een kortere afstand van 2,5 kilometer toegevoegd.

 

Avondvierdaagse en Kermis
De Avondvierdaagse Cuijk heeft ook een bijzondere verbintenis met de kermis. In de beginjaren startte de kermis op zaterdag de dag na de intocht. Maar al voor de start van de 2e editie in 1979 is er met de toenmalige organisatie De Wami’s en de gemeente al gesproken om de kermis, met name in de  Maasstraat in plaats van op de zaterdag, al bij de finish op vrijdag open te stellen dit om de intocht op te fleuren. Het duurde echter tot 1981 totdat de verlichte draaimolen met orgelmuziek in actie kwam tijdens de intocht. In de jaren daarna werd langzamerhand de gehele kermis op vrijdagavond al geopend. De kermis en de Avondvierdaagse Cuijk zijn zo onlosmakelijk met elkaar verbonden geraakt.

 

In de jaren 80 kreeg de Avondvierdaagse ook de prijs voor het evenement van het jaar. Dit was een mooie waardering voor het harde werk en de inzet van de organisatoren en vrijwilligers.

 

Een nieuwe start!
In 2009 en 2010 moest Cuijk het helaas zonder Avondvierdaagse doen. In 2011 werd deze op verzoek van de gemeente weer georganiseerd. Na een oproep aan mensen om de organisatie van de Avondvierdaagse op zich te nemen, werd de Stichting Avondvierdaagse Cuijk opgericht. In 2011 startte er 482 wandelaars over twee verschillende afstanden: 5 en 10 kilometer, een jaar later in 2012 kwam dar de 15 kilometer bij. Vanaf 2018 kwam de 2,5 kilometer er weer bij, wat ervoor zorgde dat er sinds jaren weer meer dan 1000 deelnemers waren die aan de Avondvierdaagse Cuijk meededen. Het totaal lag in 2018 op 1064.

 

De Avondvierdaagse van Cuijk is dus een traditie die al meer dan veertig jaar bestaat en die nog steeds veel mensen aantrekt. Het is een evenement waarbij sportiviteit, gezelligheid en saamhorigheid centraal staan.